Články a propagace

Čirok – perspektivní plodina českých polí (TV Zemědělec, 29.8.2023)

Země živitelka 2023 – Zlatý klas – Proso seté Rubicon, čaj Immurelax (TV Zemědělec, 26.8.2023)

Opomíjené obilniny se hlásí o slovo (HN, 28.6.2023)

Vědci vyvíjí systémy pro náhradu ruční práce v genobankách (UP Olomouc, 13.6.2023)

Noemova archa farmářů (HN, 13.4.2023)

Nutritional Evaluation of Quinoa Genetic Resources Growing in the Climatic Conditions of Central Europe (Food, 12/7, 10.3390/foods12071440,2023)

15 let globálního úložiště semen na Špicberkách (ČT, Studio 6, 8.3.2023;1:51)

Zlaté klasy pro rok 2022 (Farmář, 10/2022)

Země živitelka očima nejúspěšnějších exponátů (Úroda, 10/2022)

Výzkum oceněný na Zemi živitelce (Zemědělec, 40/2022)

PRO-BIO, spolupracující s VÚRV bylo zařazeno mezi 20 evropských společností šetrných ke klimatu (VÚRV, 8/2022)

Interaktivní výstava s Mendelovými principy dědičnosti (Medicina.cz, 23.04.2022)

Genová banka v Charkově (ČT, 25.03.2022)

Teplé zimy, jarní mrazy, růst a odolnost ozimů (AGRObase, 03/2022)

Čirok a bér pro výrobu objemných krmiv (Krmivářství, 02/2022)

Odrůdy jarních obilnin z VÚRV v Katalogu PRO-BIO (Pro-Bio, 2022)

Bezlepková piva z čiroku Ruzrok (VÚRV, 11.2.2022)

Odrůdy čiroku a bérů pro praktické využití (Vesmír, 01/2022)

Více pozornosti pro čirok a proso (Zemědělec, 48/2021)

Gene banks on the way to becoming Big Data centres – concept and value of the bridging collections (AGENT Newsletter Issue 2, 11/2021)

Powdery Mildew Resistance Genes in Single-Plant Progenies Derived from Accessions of a Winter Barley Core Collection (Plants, 10/2021)

Tritordeum – nová obilnina v kolekci Genové banky v Ruzyni (Úroda, 9/2021)

Velký úspěch Ruzyňského výzkumu (Zemědělec, 39/2021)

Pole jako odborná publikace (Zemědělec, 34/2021)

Rezistenci k fuzarióze klasu může ovlivnit i barva zrna (Úroda, 8/2021)

Průhonická zahrada Botanického ústavu AV ČR (Studio 6, iVysílání/20.7.2021)

Krása českých pivoněk (Krásný rok, 06/21)

České šlechtění pivoněk (Skalničky, jaro 21)

Breeding Buckwheat for Nutritional Quality in the Czech Republic (Plants, 10/2021)

Potenciál odrůd čiroku, bérů a tritikale pro výrobu biomasy (Úroda, 7/2021)

Poctivá práce s poctivými surovinami (Zemědělec, 22/2021)

Práce výzkumu je žádána v praxi (Zemědělec, 20/2021)

Další bezlepkové pivo z čiroku Ruzrok (VÚRV, 13.5.2021)

Mining Sorghum Biodiversity—Potential of Dual-Purpose Hybrids for Bio-Economy (Diversity, 13/2021)

Memorandum o spolupráci – VÚRV, v. v. i. a Pekárna Praktika spol. s.r.o. (VÚRV, 3.5.2021)

Memorandum o spolupráci – VÚRV, v. v. i. a Mlýn Perner Svijany spol. s.r.o. (VÚRV, 19.4.2021)

Čirok a béry z ruzyňského šlechtění (Rostlinná výroba, Zemědělec 14/2021)

Tajuplný svět genových zdrojů (Úroda, 3/2021)

Čirok a Green Deal (Pražská evvoluce, 1/2021, str.11-13)

The Elucidation of Total Polyphenols, Individual Phenolic Compounds, Antioxidant Activity of Three Underutilized Fruit Species—Black Crowberry, Honeyberry, European Cranberry with Their Accumulation (Agronomy, 11/2021)

Genetické zdroje rostlin a informace (Agromanuál, 1/2021)

Osivo a Sadba, XV. národní odborný a vědecký seminář – součástí je i výzkum za použití GZR (Sborník referátů, ČZU, 2021)

Genofondy pro město a krajinu (Český rozhlas, Ranní Plus, 15.1.2021, 6:23 hod)

Zelené koleje sůl neohrozí – tramvajové pásy z GZR (MF Dnes, 8.1.2021)

Pivo z čiroku RUZROK (VÚRV, 7.1.2021)

Katalog bioosiv jaro 2021 (včetně GZR) (Probio, 2021)

Zakládání porostů čiroků a jejich požadavky na prostředí (Úroda, 12/2020)

Comparative Study on Protein Quality and Rheological Behavior of Different Wheat Species (Agronomy, 10/2020)

Česká Republika uchovává v Karlštejně odrůdy révy vinné pro budoucí generace (Selská revue, 10/2020)

Šlechtění a kvalita potravin (mujRozhlas/Souvislosti Plus, 10/2020)

Assessment of Genetic Diversity of Edible Honeysuckle Monitored through RAPD in Relative to Bioactive Substances (Agronomy, 10/2020)

Sorghum silage in dairy farming. What are the benefits? (Sorghum, 2020)

Inspirace z pokladnice genové banky (Úroda, 6/2020)

Vývoj klimatu mění zajeté šablony (Zemědělec, 19/2020)

Připravte se na klimatické změny (Farmář Speciál, 6/2020)

Nejcennější poklad je ukrytý na Špicberkách (Víkend, Právo, 22.5.2020)

Vliv počasí na kvalitativní parametry produkce ozimé řepky (Úroda, 4/2020)

Vliv technologie pěstování a odrůdy na výnos hořčice bílé v roce 2019 (Úroda, 4/2020)

Sto let výzkumné stanice vinařské (Zahradnictví, 4/2020)

Zajímavosti z genofondu a výzkumu (Zemědělec, 15/2020)

Proč posíláme semena našich zemědělských plodin na Špicberky? (Selská revue, 3/2020)

Záchrana mandloně z rakvických viničních tratí (Zahradnictví, 2/2020)

Zdravotní stav máku na Opavsku (Makový občasník, sborník z odborných seminářů, 10.- 13.2.2020)

Reakce genových zdrojů máku na průběh počasí v letech 2015-2019 (Makový občasník, sborník z odborných seminářů, 10.- 13.2.2020)

Nedoceněná exotická kráska – hořčice sareptská (Úroda, 2/2020)

The Silesian chicory landrace ´Slezská´ (Landraces, 01/2020)

Prameny a studie (NZM,s. p. o., č.65/2019)

Assessing public demand for genetic resource conservation in the Czech Republic (Genebank Impacts Brief, 10/2019)

Meruňkový sad učí poznávat ovoce (Právo, 30.6.2018)