Česká zásilka 150 vzorků semen na Špicberky (ČT, 13.10.2025)
Česko posílá do globálního úložiště na Špicberkách 150 vzorků semen (Zemědělec, 14.10.2025)
Od pšenice, přes tykve po rajčata. Genová banka v Praze chrání přes 43 tisíc vzorků (cesky.radio.cz, 3.9.2025)
Patří skutečně čirok na česká a moravská pole? (Farmář, srpen/2025)
Hovořili o minoritních plodinách (Zemědělec, 28/2025)
Unikátní genová banka: Rostlinné dědictví české země (21.století, květen 2025)
Reportáž o kryobance zemědělských plodin (Český rozhlas, Radiožurnál, 29.3.2025)
Effect of geographical origin, regional adaptation, genotype, and release year on winter hardiness of wheat and triticale accessions evaluated for six decades in trials (Nature, Scientific Reports, 2025)
Genová banka v Praze patří k 10 největším na světě. Mají tu už přes 40 tisíc semen ke šlechtění (Epoch Times, 6.2.2025)
Stoletá pšenice, ale i nejnovější odrůdy brambor nebo vinné révy – to všechno uchovává Genová banka rostlin, aby české zemědělské plodiny tady byly i pro další generace (Věda Plus mujRozhlas, 28.1.2025)
Čirok je obilninou budoucnosti. Dokáže uživit, z půdy vyhnat škůdce či působit proti rakovině (21.stoleti, 13.1.2025)
Dřímající poklad ve výzkumném ústavu v Praze Ruzyni (Agrární obzor, únor 1/2025)
Odrůdový sortiment ozimého ječmene pěstovaný v Československu a v ČR v letech 1918-2023 (Selská Revue, 16.1.2025)
Výzkumná stanice vinařská: S novým rokem nové možnosti (Vinař-Sadař, 01/2025)
Znáte novou obilninu tritordeum? (Farmář, srpen 2024)
Ruzyňský čirok reguluje háďátka (Zemědělec, 16/2024)
Odrůdový sortiment tritikale v tuzemsku (Farmář, červen 2024)
Odrůdy ozimého ječmene pěstované v Československu a v ČR (Úroda, 6/2024)
Potenciál odrůdy čiroku Ruzrok pro zelené biofumigační hnojení (Agromanuál, 4/2024)
Potential of different common (Fagopyrum esculentum Moench) and Tartary (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn.) buckwheat accessions to sustainably manage surrounding weeds (European Journal of Agronomy, Volume 153, 2024)
The impact of germination and thermal treatments on bioactive compounds of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) seeds (Eur Food Res Technol 250, 2024)
Bér: dobrá volba pro různé využití (Farmář, leden 2024)
Grass and forage legume genetic resources in the Czech Republic and their practical utilization (Book of Abstracts of the 35th Meeting of the EUCARPIA Fodder Crops and Amenity Grasses Section „Novel technologies, strategies and crops to sustain forage production in future climate“, 10. – 14. 11. 2023, Brno, Czech Republic)
Čirok – perspektivní plodina českých polí (TV Zemědělec, 29.8.2023)
Kvalita zrna a sladu vybraných genetických zdrojů ozimého ječmene (Kvasný průmysl, 69/2023)
Proteomics of wheat and barley cereals in response to environmental stresses: Current state and future challenges (Journal of Proteomics, 282/2023)
Země živitelka 2023 – Zlatý klas – Proso seté Rubicon, čaj Immurelax (TV Zemědělec, 26.8.2023)
Opomíjené obilniny se hlásí o slovo (HN, 28.6.2023)
Vědci vyvíjí systémy pro náhradu ruční práce v genobankách (UP Olomouc, 13.6.2023)
Noemova archa farmářů (HN, 13.4.2023)
Malting quality molecular markers for barley breeding (Czech Journal of Genetics and Plant Breeding, 2023)
Pro zlepšení prostředí ve městech (Zemědělec, 4/2023)
Nutritional Evaluation of Quinoa Genetic Resources Growing in the Climatic Conditions of Central Europe (Food, 12/7, 10.3390/foods12071440,2023)
15 let globálního úložiště semen na Špicberkách (ČT, Studio 6, 8.3.2023;1:51)
Zlaté klasy pro rok 2022 (Farmář, 10/2022)
Země živitelka očima nejúspěšnějších exponátů (Úroda, 10/2022)
Výzkum oceněný na Zemi živitelce (Zemědělec, 40/2022)
PRO-BIO, spolupracující s VÚRV bylo zařazeno mezi 20 evropských společností šetrných ke klimatu (VÚRV, 8/2022)
Interaktivní výstava s Mendelovými principy dědičnosti (Medicina.cz, 23.04.2022)
Genová banka v Charkově (ČT, 25.03.2022)
Teplé zimy, jarní mrazy, růst a odolnost ozimů (AGRObase, 03/2022)
Čirok a bér pro výrobu objemných krmiv (Krmivářství, 02/2022)
Odrůdy jarních obilnin z VÚRV v Katalogu PRO-BIO (Pro-Bio, 2022)
Bezlepková piva z čiroku Ruzrok (VÚRV, 11.2.2022)
Odrůdy čiroku a bérů pro praktické využití (Vesmír, 01/2022)
Více pozornosti pro čirok a proso (Zemědělec, 48/2021)
Gene banks on the way to becoming Big Data centres – concept and value of the bridging collections (AGENT Newsletter Issue 2, 11/2021)
Powdery Mildew Resistance Genes in Single-Plant Progenies Derived from Accessions of a Winter Barley Core Collection (Plants, 10/2021)
Tritordeum – nová obilnina v kolekci Genové banky v Ruzyni (Úroda, 9/2021)
Velký úspěch Ruzyňského výzkumu (Zemědělec, 39/2021)
Pole jako odborná publikace (Zemědělec, 34/2021)
Rezistenci k fuzarióze klasu může ovlivnit i barva zrna (Úroda, 8/2021)
Průhonická zahrada Botanického ústavu AV ČR (Studio 6, iVysílání/20.7.2021)
Krása českých pivoněk (Krásný rok, 06/21)
České šlechtění pivoněk (Skalničky, jaro 21)
Breeding Buckwheat for Nutritional Quality in the Czech Republic (Plants, 10/2021)
Potenciál odrůd čiroku, bérů a tritikale pro výrobu biomasy (Úroda, 7/2021)
Poctivá práce s poctivými surovinami (Zemědělec, 22/2021)
Práce výzkumu je žádána v praxi (Zemědělec, 20/2021)
Další bezlepkové pivo z čiroku Ruzrok (VÚRV, 13.5.2021)
Mining Sorghum Biodiversity—Potential of Dual-Purpose Hybrids for Bio-Economy (Diversity, 13/2021)
Memorandum o spolupráci – VÚRV, v. v. i. a Pekárna Praktika spol. s.r.o. (VÚRV, 3.5.2021)
Memorandum o spolupráci – VÚRV, v. v. i. a Mlýn Perner Svijany spol. s.r.o. (VÚRV, 19.4.2021)
Čirok a béry z ruzyňského šlechtění (Rostlinná výroba, Zemědělec 14/2021)
Tajuplný svět genových zdrojů (Úroda, 3/2021)
Čirok a Green Deal (Pražská evvoluce, 1/2021)
Genetické zdroje rostlin a informace (Agromanuál, 1/2021)
Osivo a Sadba, XV. národní odborný a vědecký seminář – součástí je i výzkum za použití GZR (Sborník referátů, ČZU, 2021)
Genofondy pro město a krajinu (Český rozhlas, Ranní Plus, 15.1.2021, 6:23 hod)
Zelené koleje sůl neohrozí – tramvajové pásy z GZR (MF Dnes, 8.1.2021)
Pivo z čiroku RUZROK (VÚRV, 7.1.2021)
Katalog bioosiv jaro 2021 (včetně GZR) (Probio, 2021)
Zakládání porostů čiroků a jejich požadavky na prostředí (Úroda, 12/2020)
Comparative Study on Protein Quality and Rheological Behavior of Different Wheat Species (Agronomy, 10/2020)
Česká Republika uchovává v Karlštejně odrůdy révy vinné pro budoucí generace (Selská revue, 10/2020)
Šlechtění a kvalita potravin (mujRozhlas/Souvislosti Plus, 10/2020)
Assessment of Genetic Diversity of Edible Honeysuckle Monitored through RAPD in Relative to Bioactive Substances (Agronomy, 10/2020)
Sorghum silage in dairy farming. What are the benefits? (Sorghum, 2020)
Inspirace z pokladnice genové banky (Úroda, 6/2020)
Vývoj klimatu mění zajeté šablony (Zemědělec, 19/2020)
Připravte se na klimatické změny (Farmář Speciál, 6/2020)
Nejcennější poklad je ukrytý na Špicberkách (Víkend, Právo, 22.5.2020)
Vliv počasí na kvalitativní parametry produkce ozimé řepky (Úroda, 4/2020)
Vliv technologie pěstování a odrůdy na výnos hořčice bílé v roce 2019 (Úroda, 4/2020)
Sto let výzkumné stanice vinařské (Zahradnictví, 4/2020)
Zajímavosti z genofondu a výzkumu (Zemědělec, 15/2020)
Proč posíláme semena našich zemědělských plodin na Špicberky? (Selská revue, 3/2020)
Záchrana mandloně z rakvických viničních tratí (Zahradnictví, 2/2020)
Zdravotní stav máku na Opavsku (Makový občasník, sborník z odborných seminářů, 10.- 13.2.2020)
Reakce genových zdrojů máku na průběh počasí v letech 2015-2019 (Makový občasník, sborník z odborných seminářů, 10.- 13.2.2020)
Nedoceněná exotická kráska – hořčice sareptská (Úroda, 2/2020)
The Silesian chicory landrace ´Slezská´ (Landraces, 01/2020)
Prameny a studie (NZM,s. p. o., č.65/2019)
Assessing public demand for genetic resource conservation in the Czech Republic (Genebank Impacts Brief, 10/2019)
Meruňkový sad učí poznávat ovoce (Právo, 30.6.2018)